Gospelfestarit 25 vuotta Joensuussa

Tiedote 3.8.2021: Julkaisuvapaa hetiGospelfestarit 25 vuotta Joensuussa

Tänä vuonna tulee 25 vuotta siitä, kun Hannu Hätönen ja René Laulajainen panivat alulle Joensuun Gospelfestivaalin. Ensimmäinen festivaali pidettiin Joensuun Laululavalla. Seuraavina vuosina konsertit siirtyivät kirkkoihin, Kareliasaliin ja mm. Joensuun Konservatoriolle. Esiintyjinä on nähty ja kuultu Suomen gospeltaivaan lähestulkoon kaikki merkittävimmät nimet Jaakko Löytystä Pekka Simojokeen, Juha Tapiosta Jakaranda –kuoroon, Olli Heleniuksesta Anna-Mari Kaskiseen, Jukka Lempilampeen ja Sakari Kukkoon jne. Myös useita klassisen musiikin taitajia kuten Jaakko Ryhänen, Esa Ruuttunen, Marika Krook, Mika Pohjonen ym. on saatu kuulla upeissa konserteissa vuosien varrella. Monia paikallisiakin esiintyjiä totta kai on ollut paljon mukana: Veräjä, Nardus, Tikva, Matti Turunen, Karjalaisen kansan messun väki, Herran Pieksut jne. Kuuluisin esiintyjä festivaaleilla on Kareliasalissa esiintynyt Harlem Gospel Choir v. 2015.

Aikanaan useat edellä mainitut palkittiin Golden Gospel –palkinnolla, jonka jokaiselle saajalle muotoili uniikkina kuvanveistäjä Veikko Myller. Sen ovat saaneet myös mm. kanttori Tiina Korhonen, jazzmuusikko Juhani Aaltonen ja Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo. 

Hannu Hätönen ja René Laulajainen vetivät festivaalia 20 vuotta, jonka jälkeen vetovastuun otti Joensuun Gospel ry. Hallituksen muodostavat tällä hetkellä Mikko Juntunen, Timo Sund, Helena Mononen, Jari Kämäräinen ja Tapani Nuutinen. Gospel ry:ssä on tällä hetkellä reilut 20 jäsentä ja viisi yhteisöjäsentä. 

Festivaali toteutetaan tänä kesänä elokuun 12. – 15.8.. Festivaali alkaa Uuvisgospelilla torstaina klo 18 Lyseon yläkoulun salissa esiintyjinä Kristiina Brask bändinsä kera, Rantakylän nuoret ja Jasmin Anttila. Perjantaina on klo 19 klubi-ilta Helluntaikirkolla, jossa esiintyvät Juuso Happonen sekä Tiina Sinkkonen yhtyeineen, illassa on pientä tarjoilua. Lauantaina vietetään toritapahtumaa klo 11 – 13, mukana Juuso Happonen sekä joensuulaisista muusikoista koottu yhtye laulusolistinaan Kristiina Brask. Väliajalla on mahdollisuus saada pientä maksua vastaan Kohtaamisen kahvilan järjestämää tarjoilua. Lauantai-iltana on Kimmo Ahosen konsertti klo 18 Kanervalatalossa. Sunnuntaina klo 15 esiintyvät Autere orkesteri ja runoryhmä Joensuun kirkossa ja illan päättää totuttuun tapaan klo 19 René. Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy kiitos sponsoreidemme sekä kaupungin ja seurakuntien tuen.

Tapani Nuutinen

Joensuun Gospel ry, pj.